Μαρτίου 24

Παιδικά βιβλία για το 1821.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιππος Μανδηλαράς

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ναταλία Καπατσούλια

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Παπαδόπουλος, 2012 (Σειρά: Η πρώτη μου Ιστορία)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

«Στο Μεσολόγγι ζούσαν πίσω από τα τείχη,

το κλάμα τους σκεπάζανε του πολέμου οι ήχοι…

… Κι όταν η ώρα έφτασε να βγουν κρυφά απ” την πόλη,

δεν έσκυψαν, δε δείλισαν μπροστά στο μαύρο βόλι.»

Άνθρωποι που πίστεψαν στην ελευθερία τους… άνθρωποι που την πόθησαν όσο κανένας άλλος… άνθρωποι που αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια για να την αποκτήσουν… άνθρωποι που προτίμησαν να δουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα παρά να παραδοθούν… μέχρι που δεν άντεξαν άλλο… άνθρωποι που αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη έμπνευση ζωγράφων και ποιητών…

Πώς να μην αναφερθείς στην έξοδο του Μεσολογγίου; Μέσα στις λίγες σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά των βασικών σημείων της Ιστορίας: Ο γενικός ξεσηκωμός των Ελλήνων και ο εγκλεισμός των «Ελεύθερων πολιορκημένων» στο Μεσολόγγι. Το πείσμα των εχθρών να το κατακτήσουνε και η πρώτη αποτυχία του σχεδίου τους:

«…Το νέο όμως είχε μαθευτεί, στο Μεσολόγγι ήταν προετοιμασμένοι, στα τείχη τους περίμεναν, αμίλητοι και μπαρουτοκαπνισμένοι…»

Μα ο εχθρός επανέρχεται, ξεκινάει κανονιοβολισμούς, σκάβει λαγούμια και τοποθετεί εκρηκτικά και αρχικά αποτυγχάνει! “Οταν όμως ο στρατός του Ιμπραήμ ασφυκτικά περικυκλώνει το Μεσολόγγι αποφασίζοντας να εμποδίσει κάθε ανεφοδιασμό των κατοίκων της και να μην υποχωρήσει μέχρι να παραδοθούν από την πείνα και την εξαθλίωση οι πολιορκημένοι, αρχίζει για το Μεσολόγγι η αντίστροφη μέτρηση:

«…Σιγά σιγά στερέψανε τα αγαθά στην πόλη,

ποντίκια τρώγαν, χόρτα και ακρίδες όλοι.

Κι όταν σωθήκανε κι αυτά,

τα όπλα γίναν ασήκωτα, βαριά,

τα μάτια κλείνανε στην αντηλιά

και του ψωμιού ονειρεύονταν τη μυρωδιά…».

Οι πολιορκημένοι αποφασίζουν την ηρωική έξοδο και η τραγωδία που ακολούθησε θα γραφτεί στην ιστορία…

Η εικονογράφηση είναι πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΗ! Οι ανθρώπινες μορφές των «Ελεύθερων πολιορκημένων» μοιάζουν αέρινες… Μα μήπως και δεν ήταν; Πώς αλλιώς η ανθρώπινη υπόστασή τους θα μπορούσε να αντέξει τόσο πόνο, τόσες κακουχίες, τέτοιο τέλος;

«Κωνσταντίνος Κανάρης»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιππος Μανδηλαράς

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ναταλία Καπατσούλια

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Παπαδόπουλος, 2012 (Σειρά: Η πρώτη μου Ιστορία)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

«Μεγάλωσε μες στου Αιγαίου τα νερά,

σ΄ενα μικρό νησί που λέγεται Ψαρά.

Με τη φωτιά πολέμησε στη θάλασσα, στην καταιγίδα,

μπουρλότο έβαλε στου εχθρού τη ναυαρχίδα.

Το θάρρος του, την τόλμη του θαυμάζαν κι εκτιμούσαν,

ως τα βαθιά γεράματα τον σέβονταν και τον τιμούσαν.

Ποιός είναι;»

Έτσι ξεκινάει το υπέροχο βιβλίο «Κωνσταντίνος Κανάρης» του Φίλιππου Μανδηλαρά. Στις πρώτες σελίδες δίνονται βασικές πληροφορίες για την παιδική του ηλικία. Λίγα λόγια για το που γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε, πώς αγάπησε τόσο πολύ τη θάλασσα. Μαθαίνουμε πώς έφτασε στην Οδησσό και έμαθε για τη Φιλική Εταιρεία.

Και ακολουθεί η αφήγηση της ώρας του ξεσηκωμού  και των επιδρομών των Ψαριανών στα Τούρκικα πλοία! Τί ήταν οι μπουρλοτιέρηδες, τί είναι τα πυρπολικά πλοία και με τι τρόπο τα χρησιμοποιούσε ο Κανάρης και οι σύντοφοί του, για να καταστέψουν τον τούρκικο στόλο;

Και να, και το μεγάλο, παράτολμο σχέδιο του Κανάρη να ανατινάξουνε τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή στο λιμάνι της Χίου:

«…Νύχτα διαλέξαν χωρίς φεγγάρι, βάλαν τα όπλα στο ζωνάρι, σηκώσαν όλα τα πανιά και τη σημαία μια σταλιά.

Και κίνησαν τον ναύαρχο Καρά Αλή ν΄ανατινάξουν, το πλοίο του μες στο λιμάνι να το λαμπαδιάσουν…»

Περιγράφεται η αλοκληρωτική καταστροφή των Ψαρών τον Ιούνη του 1824 και μετά η ώρα της απελευθέρωσης… Και όλα αυτά μέσα από ένα έμμετρο κείμενο με προσιτό και παράλληλα πλούσιο λεξιλόγιο!

Στο τέλος του βιβλίου δίνονται κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για τα Ψαρά πριν το 1821, τη Φιλική Εταιρεία, τη σφαγή της Χίου και την καταστροφή των Ψαρών, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που ιστορούνται. Όλα χρήσιμα, όλα δοσμένα με λόγο απλό και ουσιαστικό…

Ένα βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση που καθηλώνει τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας και βοηθάει εκπαιδευτικούς και γονείς να τους εξιστορίσουνε βασικά γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Φίλιππος Μανδηλαράς

Όμορφο, απλό, λόγος με ρίμα, κατανοητό στα παιδιά, με όλη τη ζωή του Κολοκοτρώνη από τη γέννηση ως το θάνατο, με πανέμορφη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια.

σάρωση0062

 Τα ελληνάκια, Ευγενία Φακίνου

Η συγγραφέας της διάσημης Ντενεκεδούπολης μας δίνει ακόμα μια όμορφη ιστορία όπου ιστορεί εστιάζοντας στη ζωή του νεαρού Γιώργη και της αδερφής του Μαρίας όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στον ξεσηκωμό του Μάρτη του 1821. Όμορφο, όμορφο, όμορφο.

σάρωση0070

Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821, Κατερίνα Σέρβη

Ο Πέτρος έχει πολλές απορίες για την επανάσταση του 1821. Ευτυχώς για εκείνον όμως έχει και έναν σοφό παππού που πολλά ξέρει και πολλά του λέει για όσα έγιναν τότε. Εικονογράφηση από τον Σπύρο Κόντη. 

T072433000-200

Πηγή:kidsactivities.gr


Copyright © 2015. All rights reserved.

Posted 24 Μαρτίου 2017 by admin in category Χωρίς κατηγορία