Ιουλίου 13

Παιδιά και διαδίκτυο: Πότε μιλάμε για εθισμό;

 e3d995a152e18bb86fa197fdc98b26b8_XL

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό πλέον χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο δεν είναι όμως μόνο ανεξάντλητη πηγή γνώσεων και πληροφοριών, μέσο επικοινωνίας και δημιουργίας γνωριμιών, διαδραστικός χώρος παιχνιδιού και εμπειριών. Πολλά παιδιά παραδέχονται ότι αφιερώνουν αρκετές ώρες της μέρας (και της νύχτας) στο facebook, σε chat και σε online παιχνίδια εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων (όπως η μελέτη, η διασκέδαση, τα χόμπι, οι κοινωνικές επαφές κλπ). Και δε χρειάζεται καν να βρίσκονται μπροστά από τον υπολογιστή: έχουν κι άλλα τεχνολογικά εργαλεία, όπως οι κινητές συσκευές. Δεν είναι υπερβολικό αν πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πραγματική εξάρτηση.

Πού σταματά η αποδεκτή χρήση και ξεκινά η εξάρτηση; Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ως γονιός;

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γεώργιος Ι. Ψυχογίδης, Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, «εθισμό» ονομάζουμε την οργανική εξάρτηση από διάφορες ουσίες, όπως αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά δυσάρεστων οργανικών συμπτωμάτων. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη στέρηση των συγκεκριμένων ουσιών από το άτομο και από αυξανόμενη ανεκτικότητα προς αυτές τις ουσίες, που οδηγεί στη λήψη μεγαλύτερων δόσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Η εξάρτηση είναι μια παθολογική κατάσταση του εγκεφάλου. Μέχρι σήμερα είχαμε την εξάρτηση από το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις ναρκωτικές ουσίες, τον τζόγο, την βουλιμία. Στις μέρες μας ήρθε όμως να προστεθεί και ο εθισμός – εξάρτηση από το διαδίκτυο. Η χρήση του διαδικτύου πάνω από πέντε ώρες ημερησίως θεωρείται ως εξάρτηση, ενώ η χρήση πάνω από δέκα ώρες την εβδομάδα θέτει το παιδί σε κίνδυνο για εξάρτηση. Το παιδί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για πάνω από δυο ώρες την ημέρα.

Αυτή η πάθηση των καιρών μας έχει τα χαρακτηριστικά ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς με τις γνωστές επιπτώσεις που έχουν οι εξαρτήσεις για την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή. Αρκετοί Ψυχίατροι διαφωνούν για το αν αυτή η συμπεριφορά μπορεί να ονομαστεί εθισμός ή καταναγκαστική συμπεριφορά.
Στο εξωτερικό το φαινόμενο είναι αρκετά έντονο με ποσοστό 10% στις Η.Π.Α.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο εμφανίζεται κατά τη μέση εφηβεία (15–17 ετών) χωρίς να αποκλείεται και η πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών).
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», σε δείγμα 1021 παιδιών στην Αττική δυστυχώς και στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα που φτάνουν το 1% των εφήβων. Το 20% των έφηβων ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για κατάχρηση και το 4.2% έχει δεχτεί παρενόχληση μέσω δικτύου. Ένας στους τέσσερις μαθητές χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο και το 8% σερφάρει για περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα. Ο πιο συχνός λόγος χρήσης του διαδικτύου είναι τα διάφορα παιχνίδια. Τα αγόρια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο από τα κορίτσια. Τα αγόρια προτιμούν βίαια παιχνίδια, ενώ τα κορίτσια ασχολούνται με αγορές, γνωριμίες και συζητήσεις.
 
Πότε πρέπει ένας γονιός να ανησυχήσει;
Ο χρόνος που το παιδί μας αφιερώνει στο διαδίκτυο είναι σαφώς το βασικότερο σημάδι ότι υπερβαίνει το μέτρο. Στη συνέχεια το κλειδί είναι ηπαρατήρηση της συμπεριφοράς και των αντιδράσεων του παιδιού μας. Βασικά ψυχολογικά συμπτώματα που υποδηλώνουν εθισμό στο διαδίκτυο είναι τα εξής:

  • Παραμέληση οικογένειας και φίλων.
  • Αδυναμία διακοπής της δραστηριότητας.
  • Αποζήτηση περισσότερου χρόνου για αυτή τη δραστηριότητα.
  • Αίσθηση ευφορίας με αυτή τη δραστηριότητα.
  • Προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθήματος όταν απέχει από το διαδίκτυο, όπως θυμός, θλίψη και επιθετικότητα.
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων στο σχολείο και μειωμένη απόδοση. Χρήση ψεμάτων για την διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.
  • Έμμονη σκέψη και άγχος με αποτέλεσμα τη μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

 
Γεώργιος Ι. Ψυχογίδης, Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων-ενηλίκων

Πηγή :ekpaideytikos.gr


Copyright © 2015. All rights reserved.

Posted 13 Ιουλίου 2018 by admin in category Χωρίς κατηγορία