Σεπτεμβρίου 17

Μια νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε.

back_to_school

 

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και αν ήσασταν τυχεροί όλο και κάποιος δάσκαλος ή δασκάλα υποδέχτηκε τα παιδιά σας στο σχολείο-πολλές οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό γαρ!-

 

Καινούργια μολύβια, καθαρά τετράδια, τσάντες που γεμίζουν βιβλία και όνειρα. Το προαύλιο γεμίζει με φωνές και χρώματα, ο αγιασμός και η μυρωδιά βασιλικού εγκαινιάζει τη νέα χρονιά και η καρδιά δυνατά και ανυπόμονα χτυπά!

 

Μέσα στην αφοσίωση να μάθετε ποιοι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν φέτος τα παιδιά σας, ποιο θα είναι το πρόγραμμα, τι υλικά θα χρειαστεί να αγοράσετε κ.α. μην αμελήσετε το πιο σημαντικό: Την ψυχολογία του παιδιού σας.

 

Συνηθισμένο είναι το φαινόμενο τα μικρότερα παιδιά να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Τα ξένα –καινούργια πρόσωπα, τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, οι καθημερινές ρουτίνες, ο μεγάλος χώρος του σχολείου μπορεί να τα φοβίσει. Παρατηρείται κάποιες φορές αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «σχολική φοβία». Πρόκειται για τον έντονο φόβο του παιδιού και την επίμονη άρνησή του να πάει στο σχολείο. (Εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά της Β΄Δημοτικού). Κάποιες φορές η ρίζα του προβλήματος δεν είναι τόσο το ίδιο το σχολείο όσο ο αποχωρισμός από τη μητέρα. Τα παιδιά μπορεί να επικαλεστούν πόνο στην κοιλιά, πονοκέφαλο κ.α. στην προσπάθειά τους να σας πείσουν να τα αφήσετε στο σπίτι.

 

Μην αγνοείτε τους φόβους των παιδιών. Μιλήστε μαζί τους δείχνοντας σεβασμό. Αφήστε τα να σας μιλήσουν. Ενθαρρύνετέ τα να σας πλησιάζουν και να εκφράζουν με ειλικρίνεια τους φόβους και τις ανησυχίες, τα άγχη και τις ανασφάλειές τους. Πείτε τους ένα σχετικό παραμύθι για την πρώτη μέρα που πήγε στο σχολείο κάποιος αγαπημένος τους ήρωας. Επισκεφτείτε το χώρο του σχολείου μαζί, δώστε στο παιδί χρόνο να συνηθίσει τις τόσες αλλαγές. Φερθείτε υπομονετικά, τρυφερά και στοργικά αλλά απαιτήστε από αυτά υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

 

Φράσεις όπως «οι άντρες δεν κλαίνε», «δεν ντρέπεσαι, μεγάλη κοπέλα!» δεν βοηθάνε! Σίγουρα εσείς προσέχετε τον τρόπο που χειρίζεστε τα παιδιά σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία…

 

Είναι σημαντικό να  βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί ομαλά στη νέα καθημερινότητα. Θα χρειαστεί να προσέξετε τις ώρες που κοιμάται και ξυπνάει και να επιμεληθείτε τη διατροφή του με προσοχή (πρωινό στο σπίτι, φαγητό στο σχολείο κ.α.), ώστε να έχει πάντα γεμάτες μπαταρίες! Το καλοκαίρι τελείωσε και η παρακολούθηση τηλεόρασης πρέπει να περιοριστεί!

 

Θυμίστε του κανόνες υγιεινής, όπως πώς να χρησιμοποιεί προσεκτικά την τουαλέτα, να πλένει τα χέρια του κ.α. Φροντίστε να υπάρχει στην τσάντα του πάντα κάτι φαγώσιμο π.χ. κάποια μπάρα δημητριακών, χαρτομάντιλα και υγρά μαντηλάκια. Φροντίστε την ενδυμασία του π.χ. να φορά αθλητικά όταν έχει γυμναστική, να έχει ένα δεύτερο μπλουζάκι μαζί του κ.α. Μιλήστε του για την προστασία από τις ψείρες.

 

Ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Προτρέψτε τα να κάνουν φίλους. Είναι θλιβερό να έρχονται γονείς και να μας ζητάνε να αλλάξουμε θέση στο παιδί τους, γιατί ο διπλανός μαθητής κατάγεται από άλλη χώρα!

 

Προσέξτε πως μιλάτε μπροστά τους για άλλα παιδιά και δασκάλους. Είναι τεράστιο λάθος να μιλάτε άσχημα για το δάσκαλό τους μπροστά τους. Τους μπερδεύετε, τους κάνετε ανταγωνιστικούς και σε καμία περίπτωση δε βγαίνει κάτι καλό μέσα από αυτό.

 

Ενημερώστε από την αρχή της σχολικής χρονιάς τους εκπαιδευτικούς του τμήματος σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών, κάποιο πρόβλημα υγείας π.χ. αλλεργίες και ό,τι πρέπει να γνωρίζουν. Φερθείτε όμορφα στον εκπαιδευτικό, είναι εκεί για να βοηθήσει το παιδί σας, είστε συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές!

 

Καλή σχολική χρονιά!!!

Αργυροπούλου Ελένη, εκπαιδευτικός

 

Πηγή: www.paramana.eu


Copyright © 2015. All rights reserved.

Posted 17 Σεπτεμβρίου 2015 by admin in category Χωρίς κατηγορία