Ιουνίου 28

Διάβασμα το καλοκαίρι; Και όμως γίνεται!

girl reading

Μία από τις πιο συχνές έννοιες των γονέων παιδιών σχολικής ηλικίας το καλοκαίρι είναι ότι τα παιδιά «θα μείνουν πίσω», «θα χάσουν την επαφή» με το διάβασμα, «θα ξεχάσουν» όσα είχαν μάθει και πως όταν έρθει η επόμενη σχολική χρονιά θα δυσκολευτούν να αφομοιώσουν τις νέες γνώσεις!

Κι όμως υπάρχουν λύσεις για να ανανεώσουμε την αγάπη των παιδιών για τη μάθηση και τη γνώση, χωρίς να τους θυμίζουμε το σχολικό περιβάλλον με τις υποχρεώσεις του και τη καθημερινή ρουτίνα του διαβάσματος που με… χαρά άφησαν πίσω τους. Η επιτυχία μάλιστα των τρόπων αυτών βρίσκεται ακριβώς στο ότι δεν θυμίζουν σχολείο, «πρέπει» και έλεγχο. Το μυστικό, λοιπόν, σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η μύηση να γίνει… αθόρυβα!

Επιχείρηση: Διάβασμα το καλοκαίρι! Ας δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε:

  1. Η πρώτη και φυσική αντίδραση των παιδιών στην παρότρυνση μας να διαβάσουν ένα βιβλίο, θα είναι μάλλον η… αδιαφορία τους! Επιλέγουμε λοιπόν πιο διακριτικούς τρόπους και αποφεύγουμε πάση θυσία την πίεση. Π.χ Βάζουμε το αγαπημένο τους παραμύθι που μέχρι τότε τους διαβάζαμε εμείς, στο κομοδίνο χωρίς σχόλια και… reminders! Ή πηγαίνουμε στο βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε βιβλία για εμάς και «κατά λάθος» περνάμε από τον διάδρομο με τα παιδικά βιβλία και τους ρωτάμε αν θέλουν να επιλέξουν ένα για τους ίδιους.
  2. Ποιος θα διαβάσει στη μαμά τη συνταγή; Αν εσείς πρέπει να ασχοληθείτε με την εκτέλεση της συνταγής για τα αγαπημένα τους cup cakes κάποιος πρέπει να σας διαβάζει τις ποσότητες και τα υλικά. Αν, μάλιστα, το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είναι εξοικειωμένο με τις πράξεις του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης, περιορίστε την ποσότητα στο μισό ή διπλασιάστε τη και αναθέστε του να σας βρίσκει αυτόματα τις καινούριες ποσότητες!
  3. Μήπως ήρθε ο καιρός να αντικαταστήσετε τις μεταγλωττισμένες ταινίες με ταινίες με υπότιτλους; Στην αρχή, η μετάβαση θα τα κουράσει. Το πιο πιθανό να αντιδράσουν. Είναι θέμα εξάσκησης! Γι’ αυτό επιλέξτε μια αγαπημένη τους ταινία που δεν θα ήθελαν να αφήσουν στη μέση και πείτε ότι χάλασε η επιλογή «μεταγλωττισμένο». Λίγο πιο μετά, όταν θα νιώθουν ότι τα κατάφεραν να βλέπουν την ταινία… στο πρωτότυπο, θα σας ευγνωμονούν!
  4. Ήρθε η ώρα να παίξετε με τις λέξεις! Ξεθάψτε το σκραμπλ από το ντουλάπι και ξεκινήστε να φτιάχνετε λέξεις. Εννοείται ότι οι κανόνες μπορούν να είναι πιο χαλαροί, για ευνόητους λόγους. Επίσης, κρατώντας σε μια σελίδα το σκορ, το παιδί έχει τη δυνατότητα να εξασκείται διπλά καθώς κάνει τις πράξεις για να δει ποιος θα βγει πρώτος! Γραφή, ανάγνωση (αφού διαβάζει τις δικές σας λέξεις) και αριθμητική σε ένα!
  5. Κρεμάλα! Αυτό το παιχνίδι συναρπάζει τα παιδιά είτε επιλέγουν τον ρόλο να σας βάλουν λέξη είτε προσπαθούν να βρουν τη λέξη που τους έχετε βάλει εσείς. Αν έχουν κάνει λάθος στην ορθογραφία τους διορθώνουμε διακριτικά και φυσικά δεν τους βάζουμε ποτέ να την… γράψουν δέκα φορές για εμπέδωση. Βέβαια, δεν χάνουμε την ευκαιρία στα πολύ προφανή λάθη τους να τους θυμίζουμε στοιχειώδεις κανόνες ορθογραφίας, πάντα διακριτικά και χωρίς καμία διάθεση ελέγχου και απόρριψης.
  6. Θα πάτε σουπερμάρκετ και σας ζητάει το αγαπημένο του σνακ; Βάλτε το παιδί να τογράψει στη λίστα για να μην το ξεχάσετε και πείτε του να προσθέσει μια σειρά από ψώνια.
  7. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα; Η τεχνολογία βοηθάει στην εξάσκηση και φυσικά ενθουσιάζει το παιδί που αισθάνεται ξαφνικά «μεγάλος». Αναθέστε του να γράψει ένα μήνυμα στο μπαμπά του- και φροντίστε να είναι μεγάλο!
  8. Επιγραφές-ταμπέλες: Κάτι μπήκε στο μάτι σας και δεν βλέπετε καλά; Ξεχάσατε τα γυαλιά σας στο σπίτι; Αυτό θα πείτε στον μικρό βοηθό σας για να προθυμοποιηθεί να διαβάσει για εσάς π.χ.που είναι τα απορρυπαντικά στο σουπερμάρκετ, που πρέπει να στρίψετε για να βγείτε από την Αττική Οδό, πόσα λεπτά καθυστέρησης θα έχει η Κηφισίας!
  9. Παιχνίδια με τράπουλα! Τα πιο πολλά και κλασσικά παιχνίδια με την τράπουλα στηρίζονται σε προσθέσεις, αφαιρέσεις, «αίσθηση» του ποιο είναι το μεγαλύτερο και ποιο το μικρότερο φύλλο. Μια εύκολη ευκαιρία εξάσκησης στην αριθμητική χωρίς το παιδί να συνειδητοποιεί ότι κάνει πράξεις!
  10. Επανερχόμαστε στη καλλιέργεια της ανάγκης να διαβάζουν βιβλία λογοτεχνίας, προσαρμοσμένα φυσικά στην ηλικία τους. Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, να κινητοποιούν τη φαντασία τους, να συνειδητοποιούν την ορθογραφία των λέξεων και να μαθαίνουν να εκφράζονται; Ένα μεταβατικό στάδιο προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι τα κόμικ που με την εικονογράφησή τους κάνουν το περιεχόμενο τους πιο ελκυστικό!

 Πηγή: nannuka.com


Copyright © 2015. All rights reserved.

Posted 28 Ιουνίου 2017 by admin in category Χωρίς κατηγορία